Hoe overleef je De Expeditie: Groenland? Expert tipt

Overlevingstips voor de Arctic Circle Trail

Gisteren begon De Expeditie: Groenland op Play4. Acht bekende Vlamingen trekken 12 dagen lang over de Arctic Circle Trail. Een loodzware tocht van 164 km tussen Kangerlussuaq en Sisimiut in het ijskoude Groenland in temperaturen tot -35 graden Celsius. Ze verleggen niet alleen fysiek, maar ook mentaal grenzen. Wij zullen doorgaan, zoals ze collectief scanderen. Met ski’s, sledes en materiaal dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden leggen ze de tocht af. A.S.Adventure, de outdoor & lifestyle retailer, leverde de uitrusting voor De Expeditie. Een gespecialiseerde en kwalitatieve uitrusting is immers cruciaal voor de ijskoude tocht in barre omstandigheden, “Comfortably Cold” zoals Henk-Jan Geel het tipt in de eerste aflevering. A.S.Adventure licht toe hoe je de tocht overleeft.

When you’re wet, you’re dead

Het drielagensysteem

Zoals Henk-Jan Geel het meegeeft aan het begin van de eerste aflevering: when you’re wet, you’re dead. Als je nat wordt, ook door zweet, zal het vocht bevriezen, waardoor je ijskoud zou krijgen en je lichaamstemperatuur gevaarlijk daalt. Wat dan als je toch gaat zweten? De oplossing is simpel: je jas opendoen of uitdoen.

Cruciaal is hier om met laagjes te werken. Bij extreme buitensporten wordt de drielagenfilosofie al heel lang toegepast, maar ondertussen is ze ook helemaal ingeburgerd bij outdooractiviteiten. Elke laag in je uitrusting heeft z’n eigen functie:

  • Basislaag: De technische onderkleding in wol of synthetische stof geeft basiswarmte en houdt je droog (neemt transpiratievocht op en voert het af).
  • Tussenlaag: De isolerende tussenlaag van dons, wol of fleece creëert een luchtlaag die je lichaamswarmte vasthoudt (als een antikoudebuffer rond je lijf) en tegelijk je transpiratie afvoert.
  • Buitenlaag: Deze laag beschermt je tegen regen, wind en sneeuw, maar moet ook voldoende ademen om condens aan de binnenkant te voorkomen. Water mag dus niet naar binnen kunnen, maar moet wel naar buiten kunnen worden afgevoerd.

Frostbite alert

Bevriezing van de huid

Eén van de grote gevaren tijdens De Expeditie was frostbite, bevriezing van de huid door de blootstelling aan de ijskoude temperaturen. Ook aan je handen en voeten zijn laagjes het geheim om jezelf en je verschillende lichaamsdelen te wapenen. Musthaves tegen frostbite:

  • Wanten (eerder dan handschoenen) zorgen ervoor dat je vingers tegen elkaar aangedrukt zitten. Bovendien kan je zo in je palm gemakkelijk handwarmer gebruiken. Een goede want bestaat uit ten minste een warme, isolerende binnenlaag en een waterdichte, beschermende bovenlaag. Met onderhandschoenen of handschoenliners creëer je een extra laagje eronder, dankzij het dunne materiaal dat isoleert en vocht opneemt, krijg je minder snel last van zweet en blijf je langer warmt.
  • Sokken die isoleren en vocht opnemen, uit materialen zoals merinowol, synthetische stoffen of bamboe.

Daarnaast zijn ook thermisch ondergoed en een muts erg belangrijk.

Icy slumber

Nachtrust

Nachtrust is welgekomen bij een twaalfdaagse tocht van zeven uur wandelen per dag met slechts 10 minuten pauze per uur en met loodzwaar materiaal. Toch is slapen is geen pretje tijdens De Expeditie. Alles wat ’s nachts niet in de slaapzak zit en warm wordt gehouden door de eigen lichaamswarmte, bevriest.

Een geschikte slaapzak is dus essentieel: een mummiemodel (in tegenstelling tot een dekenmodel) in dons of synthetisch materiaal ideaal voor dergelijke extreme omstandigheden. Deze slaapzak is smal bij de voeten, breder bij de schouders en voorzien van een kap met aantrekkoord. Zijn belangrijkste troef? Isolatie (wat je lichaamswarmte goed vasthoudt). Daarnaast is hij ook compacter en lichter in gewicht.

Arctic Glare

Zonnebescherming

Hoewel de zon ver weg lijkt, is dat niet het geval. Het sneeuwlandschap reflecteert de straling van de zon immers recht op je huid. Zonnebescherming is daarom erg belangrijk. Voor De Expeditie werd gekozen voor Piz Buin wat je beschermt tegen zon, koude en wind op grote hoogte, wat speciaal ontworpen werd voor wintersport en zelfs getest werd in de Himalaya.


Meer De Expeditie producten van A.S.Adventure kunnen hier gedownload worden.

Lees nog meer over de Arctic Circle Trail hier.

Wens je graag een interview met een van de A.S.Adventure experten over de gespecialiseerde uitrusting en tips/tricks voor een tocht zoals De Expeditie? Graag een seintje.


Pers- en interviewaanvragen

PR Contact A.S.Adventure

Greet Anthoni – PR manager

[email protected]

+32 473 82 26 76

 

PR Contact MMBSY

Eline Vervloet - PR manager

[email protected]

+32 484 18 52 13

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over A.S.Adventure

Sinds 1995 groeide A.S.Adventure uit tot hét outdoor- en vrijetijdsconcept met meer dan 50 winkels in drie landen. Hun doel? Klanten inspireren om grenzen te verleggen door hun nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat begint al in de winkels, waar ze met een ruim assortiment, persoonlijke service én deskundig advies een wereld vol unieke ervaringen creëren. Van bergwandelaars tot achtertuinkampeerders, van wereldreizigers tot urban explorers: bij A.S.Adventure voelt élk type avonturier zich thuis. Want adventure is everywhere. Met een uitzonderlijk aanbod van outdoor, fashion en activewear tot wintersport, fietsen en badmode heeft A.S.Adventure alles in huis voor buiten(gewone) ervaringen!