Op kamp gaan is goud waard. Maar hoe bereid je jouw kinderen het best voor?
Met inzichten en tips van kinderpsychologe Karolien Raeymaekers en jeugdleiding
.png)
Met de zomerkampen in zicht en schermtijd tegelijkertijd op een historisch hoogtepunt, vragen veel ouders zich af hoe ze hun kind kunnen voorbereiden op hun kampavontuur. Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers en A.S.Adventure, de Belgische outdoor & lifestyle retailer, lanceren deze zomer een pleidooi voor kleine kampeerervaringen als laagdrempelige voorbereiding op het jeugdkamp. Wat lijkt op een speels avontuur, is eigenlijk een krachtig en doeltreffend leermoment. Zelfredzaamheid, emotieregulatie, samenwerking en creativiteit, het zijn allemaal vaardigheden die je kinderen spelenderwijs ontwikkelen tijdens het kamperen. Scouts 99e Parsifal Wijnegem deelt ook enkele praktische tips voor jonge kampeerders én hun ouders. Zo worden ouders meteen gerustgesteld: geen verrassingen op kamp, want een goed voorbereid kampeeravontuur begint vaak gewoon thuis.
Buiten overnachten in een tent, marshmallows smelten op een kampvuurtje, een matje in plaats van een matras. Op kamp gaan is best spannend, voor kinderen én hun ouders. Is het matje wel dik genoeg? Hoe pak ik best in? Welke geluiden zijn dat allemaal? Wat bij heimwee? En vooral: hoe weet ik of mijn kind er klaar voor is?
Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers en de Belgische outdoor retailer A.S.Adventure stellen alle ouders gerust, er is een manier om de stap richting kamp kleiner en leuker te maken: een nachtje kamperen, gewoon op je eigen tempo. Het hoeft geen verre trip te zijn, zelfs een tent in de tuin volstaat. Kamperen wordt zo niet alleen een laagdrempelig oefenmoment voor het grote kampavontuur, maar ook een waardevol ouder-kindmoment.
Volgens het recente Buitenspeelonderzoek van Kind & Samenleving is het aantal buitenspelende kinderen in Vlaanderen op vijf jaar tijd met bijna 30% gedaald. Een verontrustende trend, die recht ingaat tegen wat kinderen nodig hebben om te groeien: natuur, spel, avontuur, fouten mogen maken en weer opstaan.
“In een wereld waar schermtijd vaak de overhand neemt, is kamperen dé gelegenheid voor een digitale pauze,” zegt Karolien. “Geen wifi, geen meldingen, wél vuile voeten en groene prikkels, naast alle digitale prikkels.”
Karolien Raeymaekers: vier redenen waarom een buitenkamp je kinderen sterker maakt
Op kamp gaan is modder op je trui, een half opgeblazen matje, drie keer opnieuw beginnen met de tent. En precies dát maakt het leerzaam.
“Elk kind heeft een natuurlijke exploratiedrang,” vertelt Karolien. “Als we niet prestatiegericht zijn en kinderen laten proberen, ongeacht het eindresultaat, zeggen we zonder woorden: je kan het zelf.”
Karolien Raeymaekers
1. Zelfredzaamheid: Kinderen die hun matje leren opblazen, zelf inpakken en uitzoeken wat ze vergeten zijn, bouwen vertrouwen op in hun eigen kunnen Ze leren op eigen ritme, zonder druk op het resultaat.
Tip voor ouders: Kijk en observeer. Laat hen zelf een inschatting maken van gevaar en begeleid met de meeste zorg, maar van op een afstand. Prijs het proces en niet het eindresultaat.
2. Emotieregulatie: Spanning, heimwee, euforie, trots: kamperen roept emoties op. De kunst? Emoties er gewoon laten zijn. Niet meteen oplossen, maar erkennen en ruimte geven.
Tip voor ouders: Wees nabij zonder over te nemen. Vraag naar wat een volgende stap zou kunnen zijn om iets op te lossen of wat een gevoel een beetje minder lastig kan maken.
3. Samenwerking & verbinding: Kamperen creëert vanzelf een gevoel van verbondenheid. Je lost dingen samen op, improviseert met wat er is, maakt nieuwe herinneringen. Je bent meer dan ooit op elkaar aangewezen om samen er een leuke dag van te maken.
Tip voor ouders: Gebruik het kampmoment om écht te verbinden. Ga mee op ontdekking, praat bij, vertel verhalen bij een zaklamp.
4. Creativiteit & spel: Kamperen nodigt uit tot spelen, fantaseren, experimenteren, op kindermaat. Een tent wordt een fort, een tak een toverstaf. Buiten vervaagt structuur en ontstaat ruimte voor fantasie. Geen tijdsdruk, geen regels, enkel ontdekken.
Tips van de jeugdleiding van Scouts Wijnegem
“Leden denken vaak dat ze iets niet kunnen, wanneer je een klein stukje helpt kunnen ze het vaak wél zelf verder afmaken, bijvoorbeeld matje oprollen, slaapzak wegsteken,” vertelt Fleur, groepsleiding bij de Scouts van Wijnegem.
Hun gouden tips?
- Voorzie een degelijk matje (gaan zelden kapot, nemen minder plek in en geven even veel comfort)
- Voorzie een aparte liner voor in je slaapzak. Dit is een ideaal extra laagje voor koudere nachten, maar kan je ook afzonderlijk gebruiken bij héél warme nachten
- Propere sokken en onderbroeken zijn heilig.
- Geef kinderen kleren die vuil mogen worden
- Vergeet hun regenjas niet, natte kleren zijn een garantie op miserie.
- Laat ze hun zak zelf mee inpakken (ja, echt), zo weten ze wat ze mee hebben en waar het zit.
- Overdrijf niet met outfits: niemand wisselt elke dag van T-shirt op kamp.
- Post? Schrijf adressen en doe postzegels op voorhand op de enveloppen.
- Geef geen "drama-items" zoals met parfum besprenkelde kussenslopen of foto’s, die maken heimwee vaak erger.
- Nieuwe stapschoenen? Die moeten ingelopen zijn, of je eindigt met blaren.
- Vertrouw op de leiding, laat je kind los en onthoud: geen nieuws is goed nieuws.
Avontuurlijke inspiratie van A.S.Adventure voor een eerste kampeerervaring
- Laat kinderen zelf hun tent opzetten (ja, ook als dat drie keer opnieuw moet)
- Hou een omgekeerde dag: begin de dag met avondeten en eindig met ontbijt (gewoon omdat het kan)
- Handen op de rug: eet marshmallows of spaghetti zonder handen
- Maak een wildplan: wat moet er sowieso gebeuren? Moddergevecht? In bomen klimmen?
- Ga op wandel en laat kinderen zelf de weg kiezen tijdens een mini-hike (verdwalen hoort erbij)
- Laat kinderen hun eigen kampeerplek markeren met een vlag van takken, T-shirts of hun onderbroek en bouw valkuilen rond de tent
- Vuile voeten-challenge: wie heeft de smerigste sokken aan het einde van de dag? Winnaar kiest de volgende activiteit
- Sluipmissie: kruip na zonsondergang op handen en voeten rond de tenten, zonder betrapt te worden
- Takkengevecht deluxe: alleen met zachte takken, maar wel inclusief ‘riddertitels’ voor de winnaars
Meer inspiratie of tips?
- Check hier handige kamp must-haves zoals slaapzakken, rugzakken, drinkflessen ...
- Lees hier Eerste hulp voor thuisblijvende ouders
- Download hier Junglemaatjes spelletjes van experte Karolien Raeymaekers (deze zomer gratis te downloaden) met onder andere een ouder-kind babbelspel en een template kampbrief
Zin gekregen om samen met je kind(eren) een eerste kampeerervaring te beleven?
Of je nu op zoek bent naar een stevige tent, een warme slaapzak of een goed matje: bij A.S.Adventure vind je alles voor een geslaagd kampeeravontuur, dicht bij huis of iets verder. Spring binnen in de winkel of ontdek www.asadventure.com.
Over de natuurdriehoek
Karolien Raeymaekers ontwikkelde eerder al samen met A.S.Adventure de natuurdriehoek, een educatief model dat kinderen helpt om dagelijks, wekelijks en maandelijks een gezonde dosis natuur op te nemen. Lees hier meer.