Primeur in België: experten lanceren samen met A.S.Adventure educatieve “natuurdriehoek” en pleiten voor het belang van buitenspelen in de natuur voor kinderen

Een dringende oproep aan alle kinderen en hun ouders: trek dagelijks de natuur in voor avontuurlijk spel en ontdekking

  • Primeur in België: natuurdriehoek als educatieve tool
  • Experten brengen samen met A.S.Adventure nieuw wetenschappelijk manifest over het belang van buitenspelen voor kinderen binnen tweede “Daily Dose of Nature” sensibiliseringscampagne
  • Héritier Tipo en Thomas De Smet zetten zich in als enthousiaste ambassadeurs en roepen alle kinderen op om dagelijks buiten te spelen

Op 14 mei lanceert A.S.Adventure samen met een team van vijf gezondheidsexperts en praktijkdeskundigen de “natuurdriehoek”, een primeur in België. Deze nieuwe educatieve tool - geïnspireerd op de voedingsdriehoek - helpt ouders en kinderen bij het buitenspelen en een gevarieerd aanbod aan natuurlijke activiteiten. In het bijhorende wetenschappelijk onderbouwde ‘Daily Dose of Nature’ manifest pleiten de vijf experten voor het belang van buitenspel in de natuur voor kinderen. Het doel? Sensibiliseren en informeren maar vooral ook aansporen om elke dag buiten op avontuur te trekken. De natuur is namelijk een speeltuin vol voordelen: zowel voor mentaal, fysiek als sociaal welzijn. Om kinderen extra te motiveren, zetten Héritier Tipo en Thomas De Smet zich in als enthousiaste ambassadeurs van de campagne.

Belang van een ‘Daily Dose of Nature’ voor kinderen

Na het succes van de eerste editie van Daily Dose of Nature in 2023, waarbij A.S.Adventure zich inzette samen met vooraanstaande experts voor het fysieke en mentale welzijn van alle Belgen en hen opriep tot een dagelijkse portie natuur, richt de tweede editie van de sensibiliseringscampagne zich dit jaar op onze kinderen en jongeren.

In een tijd waarin schermen en digitale prikkels steeds meer de overhand krijgen, is het essentieel om te erkennen welke cruciale rol de natuur speelt in de ontwikkeling van onze kinderen. De tweede 'Daily Dose of Nature' campagne wil deze boodschap benadrukken en pleit voor een nieuwe benadering van opvoeding en educatie, waarin het belang van buiten zijn terug opgewaardeerd wordt en kinderen maximaal naar buiten trekken.

De natuur fungeert als een platform voor leren, een bron van creativiteit en een omgeving voor het bevorderen van een goede gezondheid. De campagne roept ouders, verzorgers en opvoeders daarom op om 'avontuur in de natuur' te faciliteren, door kinderen aan te moedigen om naar buiten te gaan en hen de ruimte te geven om te ontdekken. Zo hoopt A.S.Adventure alle Belgische kinderen, ouders, leerkrachten, begeleiders en verzorgers te sensibiliseren maar tegelijkertijd ook te inspireren:

“‘Daily Dose of Nature’ is meer dan alleen een manifest – het is een uitnodiging tot actie. Met deze vervolgcampagne van Daily Dose of Nature richten we ons specifiek op onze kinderen. Dagelijks in de natuur spelen heeft tal van fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die ze de rest van hun leven meedragen en van cruciaal belang zijn voor henzelf en onze samenleving. Zo willen we een positieve shift teweegbrengen die generaties lang zal doorwerken”, zo vertelt Bea De Beuckelaer, CEO van A.S.Adventure.

Natuurdriehoek: voedingsdriehoek voor de natuur

Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen voldoende 'dosissen' natuur binnenkrijgen? Om de boodschap tastbaar te maken, biedt de campagne een handige tool in de vorm van de 'natuurdriehoek'. De natuurdriehoek werd oorspronkelijk ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Virginia, maar het manifest introduceert de natuurdriehoek nu voor het eerst structureel in België.

“Dit krachtige hulpmiddel begeleidt kinderen en hun ouders bij het begrijpen en meten van hun betrokkenheid bij de natuur, waarbij elk gedeeld moment wordt erkend - van het planten van aardbeien in stadstuinen tot het beleven van grote avonturen in de Ardennen. De kern van de natuurdriehoek is een eenvoudige maar diepgaande boodschap: regelmatige interacties met de natuur zijn niet alleen leuk maar essentieel.” - Tim Beatley, grondlegger van de natuurdriehoek & hoogleraar Universiteit Virginia

De driehoek is geïnspireerd op de bekende voedingsdriehoek. Net zoals de voedingsdriehoek ons leert hoe we gezond kunnen eten, wijst de natuurdriehoek ons op het belang van een gevarieerd aanbod aan natuurlijke activiteiten om ons te voeden met regelmatige doses natuur, specifiek gericht op kinderen:

  • Dagelijkse speelse handelingen zoals het ontdekken van insecten en het maken van natuurlijke kunstwerken van hout, stenen, bladeren...
  • Wekelijkse verkenningen, zoals het volgen van blotevoetenpaden in plaatselijke parken of picknicken en luisteren naar vogelgeluiden.
  • Maandelijkse excursies brengen ons naar meer uitgestrekte natuurgebieden in België, wat uitnodigt tot meer uitgebreide inspanningen voor rijkere, meeslepende buitenervaringen zoals kampeertochten en klimmen.
  • Jaarlijkse uitstapjes of vakanties naar zee of naar het buitenland zorgen voor een uitgebreide ontmoeting met het wonder van de natuur.

Zelf aan de slag met de natuurdriehoek? De natuurdriehoek wordt als downloadable ter beschikking gesteld voor alle ouders, leerkrachten … Meer zelfs, je kan ook een print exemplaar opvragen, ideaal om in de klas op te hangen!

Vijf experten schrijven tweede ‘Daily Dose of Nature’ manifest

Voor de campagne bundelde een team van vijf vooraanstaande gezondheidsexperts en praktijkdeskundigen de krachten. Met het bijhorend wetenschappelijk onderbouwd manifest streven ze ernaar het bewustzijn te vergroten over het belang van natuur voor kinderen en pleiten ze voor een dagelijkse dosis natuur. Onder hen bevinden zich:

  • Karolien Raeymaekers: klinisch psychologe jongeren en kinderen
  • Prof. dr. Tim Nawrot: hoogleraar milieu-epidemiologie, Universiteit Hasselt en KU Leuven
  • Prof. Tim Beatley: grondlegger natuurdriehoek, hoogleraar Duurzame Gemeenschappen (Teresa Heinz-leerstoel) aan de faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Virginia en oprichter van Biophilic Cities
  • Prof. Boris Jidovtseff: vakgroep Bewegingswetenschappen en Rehabilitatie, Research Unit for a life-Course perspective on Health and Education (RUCHE), Centrum voor Studie en Onderzoek in Kinantropologie (CEReKi), Universiteit van Luik
  • Ann Steverlynck: pedagoge, speelvogel, docent Bachelor Pedagogie van het Jonge Kind, Arteveldehogeschool Gent

Of het nu gaat om de kleine achtertuin of de uitgestrekte bossen van de Ardennen, de natuur biedt eindeloze mogelijkheden voor kinderen. Door actief in de natuur te spelen ontwikkelen kinderen niet alleen hun fysieke vaardigheden, maar ook hun cognitieve en emotionele veerkracht:

‘Spelen in de natuur is als een schatkist die wacht om geopend te worden, vol kansen om kinderen te laten ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen.’ ​ - Ann Steverlynck, pedagoge, speelvogel, docent Bachelor Pedagogie van het Jonge Kind, Arteveldehogeschool Gent

Natuurlijk spelen stimuleert ook de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden bij kinderen, zoals het reguleren van gedrag en emoties, samenwerken en zelfinzicht en zelfvertrouwen:

‘Door te spelen in de natuur leren kinderen samen met de wereld dansen, ontdekken ze hun eigen kracht en vlechten ze de banden van vriendschap en vertrouwen’ – Karolien Raeymaekers, klinisch psychologe jongeren en kinderen

Daarnaast fungeert een groene omgeving ook als een medicijn voor onze kinderen. Zo heeft de nabijheid van natuur heel wat impact op hun welzijn (goede botgezondheid, gezond brein, positief effect op de huid en bijdrage aan de mentale gezondheid):

“De verstedelijking slokt onze open ruimtes op, en dat terwijl elk onderzoek aangeeft dat groen van vitaal belang is voor de gezondheid van opgroeiende jongeren. Stedenbouwkundigen en beleidsmakers hebben de belangrijke taak om groene ruimtes te beschermen en te ontwikkelen. Elk stukje groen is een investering in onze kinderen, onze toekomst en onze samenleving.” - Prof. dr. Tim Nawrot - Hoogleraar, milieu-epidemiologie, Universiteit Hasselt en KU Leuven

Een essentieel onderdeel van activiteiten in de natuur is het risicovol spelen door het opzoeken van grenzen: spelen op hoogte, met hoge snelheid, met gevaarlijke materialen, nabij gevaarlijke elementen, in grote onbegrensde ruimtes of ruw spelen. Vaak maken ouders en leraren zich meer zorgen over de risico's door risicovol spelen dan over de voordelen die kinderen ervan ondervinden:

“Het verbieden van risicovol en avontuurlijk spelen in de natuur vormt een grotere bedreiging voor de gezonde ontwikkeling van kinderen dan de schrammen, snijwonden en blauwe plekken die ze tijdens het spelen kunnen oplopen.” - Professor Boris Jidovtseff, Vakgroep Bewegingswetenschappen en Rehabilitatie, Research Unit for a life-Course perspective on Health and Education (RUCHE), Centrum voor Studie en Onderzoek in Kinantropologie (CEReKi), Universiteit van Luik

Samen met Héritier en Thomas naar buiten

Héritier Tipo en Thomas De Smet dragen de campagne mee uit. Als bekende en populaire figuren bij de Vlaamse jeugd, geven zij het goede voorbeeld en roepen ze alle kinderen op om buiten te spelen:

“We willen laten zien hoe leuk en simpel het is om buiten te spelen en willen alle kinderen aanmoedigen om dagelijks buiten te spelen. Buiten zijn in de natuur maakt je mind helemaal vrij en neemt stress weg. Ik loop graag in het bos. De frisse lucht doet zoveel deugd en de geur is heerlijk,” vertelt Thomas.
“De natuurdriehoek is een handig hulpmiddel voor alle kids om voldoende dosissen natuur te krijgen en kan zowel in de klas gebruikt worden als thuis, op school, overal eigenlijk. We hopen op deze manier zoveel mogelijk kinderen naar buiten te krijgen. Buiten is één grote speeltuin! Buitenspelen is gewoon superleuk, je leert zoveel en je maakt prachtige herinneringen,” vult Héritier aan.

Stap voor stap, samen naar buiten – voor een gezonde dosis natuur, elke dag!

Tips & tricks inspireren om thuis of met de school de natuur in te trekken

Naast inspireren met het wetenschappelijke manifest, wil A.S.Adventure uiteraard ook leerkrachten, ouders en begeleiders helpen om dagelijks die portie natuur aan onze kinderen te kunnen schenken.

“We hebben twee ‘Daily Dose of Nature’ inspiratiegidsen ontwikkeld: ééntje die zich richt tot ouders en ééntje die zich richt tot leerkrachten en begeleiders. Beide bieden tal van concrete activiteiten en inspiratie om kids die dagelijkse dosis natuur mee te geven en zo elk trapje van de natuurdriehoek te volbrengen. Zo willen we volwassenen tips & tricks geven om de theorie om te zetten in de praktijk. Tegelijkertijd willen we natuurlijk ook de kinderen zélf inspireren en motiveren, vandaar dat we via social media ook samen met onze ambassadeurs Héritier Tipo en Thomas De Smet alle kids oproepen om op avontuur te trekken in de natuur.” ​ ​ - Bea De Beuckelaer, CEO bij A.S.Adventure.

Praktisch

  • Lees hier het wetenschappelijke manifest, geschreven door vijf vooraanstaande gezondheidsexperts en praktijkdeskundigen.
  • Download hier de natuurdriehoek of vraag een geprinte poster aan via de socials van A.S.Adventure. Leuk voor in de klas, bij de jeugdwerking of gewoon thuis!
  • In deze inspiratiegids vind je tal van activiteiten en inspiratie voor jouw dagelijkse dosis natuur en om elk trapje van de natuurdriehoek te volbrengen.

Wenst u een interview met een van de vijf gezondheidsexperten en praktijkdeskundigen, Héritier Tipo, Thomas De Smet of A.S.Adventure? Graag een seintje.

Download hier en hier meer beelden.


2024_ASADVENTURE_BELUXFR_PR_DAILY DOSE OF NATURE_MANIFEST_NL

PDF - 1.7 Mb

PR Contact A.S.Adventure

Greet Anthoni - PR manager
E-mail: greet.anthoni@retailconcepts.be
Gsm: +32 473 82 26 76

PR Contact MMBSY

Eline Vervloet – PR manager
E-mail: eline@mmbsy.com
Gsm : +32 484 18 52 13


Over ‘Daily Dose of Nature’

Vorig jaar organiseerde A.S.Adventure voor het eerst de Daily Dose of Nature campagne. Op Wereldgezondheidsdag werd het wetenschappelijk onderbouwd manifest gelanceerd, geschreven door vijf gezondheids- en milieu-experten, dat de positieve effecten van een dagelijkse portie natuur belicht op onze fysieke en mentale gezondheid. Om deze positieve effecten te bekomen hoef je ook niet urenlang het bos in te trekken. Onderzoek toont aan dat een kleine dagelijkse dosis of ‘microdosis natuur’ al een positieve invloed kan hebben op je welzijn. Met deze vervolgcampagne hoopt A.S.Adventure ook onze kinderen maximaal aan het buitenspelen te krijgen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over A.S.Adventure

Sinds 1995 groeide A.S.Adventure uit tot hét outdoor- en vrijetijdsconcept met meer dan 50 winkels in drie landen. Hun doel? Klanten inspireren om grenzen te verleggen door hun nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat begint al in de winkels, waar ze met een ruim assortiment, persoonlijke service én deskundig advies een wereld vol unieke ervaringen creëren. Van bergwandelaars tot achtertuinkampeerders, van wereldreizigers tot urban explorers: bij A.S.Adventure voelt élk type avonturier zich thuis. Want adventure is everywhere. Met een uitzonderlijk aanbod van outdoor, fashion en activewear tot wintersport, fietsen en badmode heeft A.S.Adventure alles in huis voor buiten(gewone) ervaringen!