World Water Day brengt A.S.Adventure en Belgische ngo River Cleanup voor het eerst samen

A.S.Adventure medewerkers en management maken oevers Schelde schoon

22 maart 2022, Antwerpen – Vandaag, op World Water Day, slaan outdoor- en vrijetijdsconcept store A.S.Adventure en de Belgische ngo River Cleanup voor het eerst de handen in elkaar. Hun gemeenschappelijk doel? Samen 200 kg afval langs de Schelde in Hoboken, aan het hoofdkantoor van A.S.Adventure, verzamelen. Deze eerste gezamenlijke actie tussen de twee Belgische organisaties luidt het begin van een langdurige samenwerking in.

Vandaag, 22 maart, is het World Water Day 2022 met als thema 'Groundwater - making the invisible visible'. Gezien de aanhoudende opwarming van de aarde, wordt grondwater een steeds kritieker probleem. Grondwater is een verborgen schat die ons leven verrijkt. En dit samen met het zichtbare water bovengronds dat we proper moeten houden voor plasticvrij water. A.S.Adventure steekt samen met ngo River Cleanup voor het eerst de handen uit de mouwen om mee de blauwe aders te zuiveren. Let's kick some trash!

Hobokense Polder plasticvrij

Vandaag trekken A.S.Adventure en River Cleanup samen de handschoenen aan om de Hobokense Polder plasticvrij te maken. Het doel: 200 kg afval verzamelen in 1,5 uur tijd. Als partner ondersteunt A.S.Adventure River Cleanup niet enkel financieel. Tijdens deze duurzame actie stropen zo’n 100 A.S.Adventure-medewerkers én het management hun mouwen op om aan het hoofdkantoor van A.S.Adventure de Hobokense Polder te cleanen.

Ieder jaar belandt 11 miljard kg plastic in onze oceanen. Een groot deel van die vervuiling belandt daar via onze rivieren. River Cleanup heeft als doel om een deel van dat reizende plastic te onderscheppen, nog voor het in de oceanen terechtkomt. Plasticvervuiling is immers een van de ernstigste milieuproblemen want plastic verdwijnt nooit. Het vervuilt alle ecosystemen, van de hoogste bergen en het poolijs tot de diepten van de oceanen, en dringt als schadelijk microplastic door tot elke schakel van de voedselketens in de natuur. Eens het plastic de oceaan bereikt, verspreidt het zich razendsnel en wordt het des te moeilijker om op te ruimen.

River Cleanup organiseert opruimacties en zet vernieuwende technologieën in om onze rivieren schoon te maken én te houden.

Nieuwe blauwe partner voor A.S.Adventure

Al jarenlang heeft A.S.Adventure solide, duurzame partnerships met groene doelen, zoals Natuurpunt, Natagora en CoolEarth. Met de toevoeging van River Cleanup voegt A.S.Adventure nu ook een blauwe partner toe aan hun lijst.

“Als je weet dat 70% van onze planeet uit water bestaat, is het vanzelfsprekend om op onze oceanen en blauwe aders te focussen. River Cleanup strookt helemaal met onze visie omtrent duurzaamheid: handelen, maar ook transformeren, stap voor stap, sensibiliseren en impact vergroten door samenwerkingen met stakeholders, overheden enz. Een 360°approach”, aldus Bea De Beuckelaer, CEO Retail Concepts (A.S.Adventure & Juttu).

“De werking van River Cleanup steunt op 3 pijlers, ook wel het ‘ripple model’ genoemd: clean, educate & transform. Niet alleen via opruimacties en slimme technologie, maar ook via educatie en transformatie van bedrijven maken en houden we onze rivieren proper. Al tijdens ons eerste gesprek over het partnership merkten we dat A.S.Adventure volledig achter deze visie staat. We kunnen onszelf vinden in elkaars waarden en delen een bijzonder grote liefde voor de natuur. Bovendien beseffen we goed dat we de zaken op grote schaal enkel kunnen veranderen door samen te werken”, zegt Thomas de Groote, oprichter en CEO van River Cleanup.

Wist je dat…

  • … 90% van alle plastic wereldwijd in onze oceanen afkomstig is uit 10 rivieren?
  • … er elk jaar zo’n 11 miljard kg plastics onze oceanen bereikt?
  • … ieder jaar zo’n 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels sterven door afval in de zee?
  • … er al meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee drijft? Daar komt volgens schattingen ieder jaar ongeveer 11 miljoen ton bij. Meer dan 800 diersoorten ondervinden daar hinder van: ze slikken het in, raken erin verstrikt of stikken erdoor.
  • … een mens gemiddeld 5 gr plastic oftewel het equivalent van één kredietkaart per week eet? Het plastic afval komt o.a. via de lucht, onze voeding en ons drinken in ons lichaam terecht.

Over River Cleanup

River Cleanup startte in 2017 met een cleanup van 10 minuten en groeide uit tot een internationale organisatie met 144.000 vrijwilligers actief in 57 landen. Door het verbinden van mensen, bedrijven én overheden, creëert de non-profit betrokkenheid en engagement om samen te werken aan een propere omgeving. De inzet van slimme technologie zorgt voor het efficiënt aanpakken van de 11 miljard kg plastic die jaarlijks in onze oceanen terechtkomt. Naast het opruimen van rivieren en oevers ontwikkelde de River Cleanup programma’s voor scholen en bedrijven om o.a. het gebruik van single-use plastic te reduceren. Partners zijn onder meer AB Safety, Boma, Delhaize, Deutsche Bank, EDI, Henkel, Multi Masters Group, Unilever, Volkswagen en A.S.Adventure.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over A.S.Adventure

Sinds 1995 groeide A.S.Adventure uit tot hét outdoor- en vrijetijdsconcept met meer dan 50 winkels in drie landen. Hun doel? Klanten inspireren om grenzen te verleggen door hun nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat begint al in de winkels, waar ze met een ruim assortiment, persoonlijke service én deskundig advies een wereld vol unieke ervaringen creëren. Van bergwandelaars tot achtertuinkampeerders, van wereldreizigers tot urban explorers: bij A.S.Adventure voelt élk type avonturier zich thuis. Want adventure is everywhere. Met een uitzonderlijk aanbod van outdoor, fashion en activewear tot wintersport, fietsen en badmode heeft A.S.Adventure alles in huis voor buiten(gewone) ervaringen!