Zo bereid je je voor op de Dodentocht met A.S.Adventure

Tips en een checklist voor langeafstandswandelingen

Binnenkort staan er enkele langeafstandswandelingen op de agenda, zoals de Dodentocht (11 augustus) en De Hagelandse 101 (1 en 2 september). Dat deze wandelingen een begrip zijn onder wandelaars staat buiten kijf. Een goede voorbereiding is van essentieel belang. A.S.Adventure deelt haar tips om je voor te bereiden op de langeafstandswandelingen én ze te overleven.

Kies de juiste uitrusting

First things first, een goede uitrusting is cruciaal.

Kies gepaste kledij:

  • Kies voor kledij die flexibel is en niet knelt of wrijft op je huid. Dat geldt ook (en vooral) voor ondergoed en sport-bh’s.
  • Tijdens een langeafstandswandeling zoals de Dodentocht kies je best voor een sneldrogende stof (bamboe, tencel, polyester), dit houdt je comfortabel bij nat of net heel warm weer. Katoen houdt te lang vocht vast waardoor het traag droogt.
  • Maak sowieso gebruik van laagjes, zodat je onderweg iets kunt uittrekken als het te warm wordt.
  • Handschoenen komen van pas tijdens koude nachten en een waterdichte wandeljas is onmisbaar bij regen.
  • Neem alleen een kleine dagrugzak en eventueel een heuptasje mee om al je spullen in op te bergen.

Hoewel wandelsokken – vaak voor beginnende wandelaars – eerder bijzaak lijken, zijn ze onontbeerlijk. Degelijke wandelkousen maken het verschil tussen een prettige hike en een helletocht.

  • Met goede wandelsokken schuift je voet minder in je schoen, ze passen beter aan je voet aan en dankzij de afgeplatte naden voel je nergens wrijvingspunten of druk.
  • Wie z’n voeten droog en koel houdt, verkleint het risico op blaren. Wandelsokken bieden het nodige comfort én houden je voeten goed droog. Ze onttrekken vocht aan je voet en geven het door aan de schoen, die het afvoert. Kies daarom voor wandelsokken in een sneldrogende stof (merinowol of een mengsel van polyester).
  • Bovendien gaat merinowol nare geurtjes tegen, extra handig als je ze lang aan je voeten hebt.

Tip: neem reserve kousen mee op jouw wandeling dan kan je als de kousen nat zijn door regen of zweet een nieuw paar aantrekken.

Stefaan Haazen, productexpert en aankoper outdoor bij A.S.Adventure, ​ duidt: “De samenstelling van een wandelkous is erop gericht om vocht en warmte zo snel mogelijk te reguleren of om warmte net aan je voet te houden. Dat betekent: droge, koele voeten. En dus een beduidend kleiner risico op blaren.”

Een paar stevige en comfortabele wandelschoenen die afgestemd zijn op de ondergrond zijn een absolute must. Hou bij de keuze van je wandelschoenen zeker rekening met onderstaande kenmerken:

  • Comfort: Je moet gemakkelijk de kilometers aan elkaar kunnen rijgen zonder pijnlijke blaren en andere voetproblemen. Een goedzittende pasvorm speelt een grotere rol dan de looks van de schoen.
  • Ondersteuning: Je wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan je voeten en enkels. Zo voorkom je vermoeide voeten en blessures, zoals een verzwikte enkel.
  • Demping: Veel wandelevents zoals de Dodentocht gaan grotendeels over verharde ondergronden. Een wandelschoen met goede demping is essentieel om de schokken op te vangen die ontstaan door het lopen op beton en asfalt.
  • Gewicht: Hoe lichter je schoenen, hoe minder energie het je kost om bij elke stap je voeten op te tillen en kunnen je uithoudingsvermogen dus verhogen. Je bergwandelschoenen aantrekken is meestal niet de ideale keuze.
  • Vergeet niet om naar het ademend vermogen en de waterdichtheid van je schoen te kijken. Zo hou je je voeten steeds koel en droog.

Tip: Heb je je schoenen al langer in je bezit, geef ze dan nog eens een grondige onderhoudsbeurt voor je begint, bijvoorbeeld met de Care & Repair-service van A.S.Adventure. Zijn je schoenen nieuw? Cruciaal is om ze in te lopen.

Loop je schoenen in

Wandelschoenen zijn ingedeeld in categorieën van A (lichte en soepele wandelschoen, ideaal voor een boswandeling) tot en met D (stugge en robuuste bergschoen, geschikt voor alpinisme). Hoe stugger de wandelschoen, hoe meer tijd ze nodig hebben om aan je voet te wennen – en andersom. Goede wandelschoenen zijn gemaakt van stevige en slijtvaste materialen, zoals leer. Leer wordt soepeler als je het vaker draagt en vormt zich onder invloed van warmte en druk naar je voet. Opgelet: Online circuleren tips zoals het natmaken of weken van je lederen wandelschoenen, omdat nat leer beter uitzet.

Een slecht plan, volgens A.S.Adventure outdoor expert Wietse Claes. “Op die manier manipuleer je het buitenwerk van je schoen, maar het inlopen heeft vooral met de binnenzool van de schoen te maken. Bovendien droogt het leer uit wanneer het natgemaakt wordt, met een verminderde soepelheid en barsten tot gevolg. Problemen vermijden? Loop je schoenen dan gewoon minstens twee weken in.”

Stap 1: Wandel er in huis mee rond

Bouw het dragen van je nieuwe stappers langzaam op. Direct een dagtocht maken met gloednieuwe wandelschoenen is vragen om problemen.

Tip: Begin klein, met een uurtje binnenshuis rondwandelen, tijdens het stofzuigen bijvoorbeeld. Gaat dat goed? Dan draag je ze de volgende dag wat langer.

 

Stap 2: Draag ze in het dagelijks leven

Draag je nieuwe stappers terwijl je boodschappen doet, een brief gaat posten of de hond uitlaat. Zo voel je hoe het is om de schoenen iets langer aan je voeten te hebben. Detecteer je eventuele pijnpunten? Probeer dan eens andere sokken of een andere vetertechniek. Want door je veters op een bepaalde manier te rijgen, kan je heel wat ongemakken voorkomen, zoals knellende tenen, drukpunten en blaren.

Tip: Knelt je schoen bijvoorbeeld rond je enkel? Gebruik dan deze slimme hack: begin te veteren vanaf de bovenkant van je schoen naar beneden toe, zodat de knoop beneden ligt. Op die manier creëer je meer flexibiliteit rond je enkel maar behoud je wel de nodige steun.

 

Stap 3: Maak een dagwandeling

Tijd om de natuur in te trekken! Zo kan je ondervinden hoe de schoenen voelen op een andere ondergrond. Herhaal deze stap enkele keren en dan ben jij (en je nieuwe paar schoenen) er helemaal klaar voor.

Tip: Eventuele problemen kan je oplossen met inlegzooltjes. Die zorgen ervoor dat je voet in zijn anatomische vorm blijft staan in je schoen en minder ‘doorplooit’ tijdens het wandelen. Bovendien schuift je voet minder met een zooltje, zodat je het risico beperkt op blaren en op blauwe tenen bij een lange afdaling.

 

Wat als je schoenen na het inlopen nog steeds niet goed zitten?

Heb je alle stappen doorlopen en voelen je wandelschoenen nog steeds niet helemaal comfortabel? Kom naar één van de A.S.Adventure winkels, dan bekijken we samen het probleem.

Start met trainen

De Dodentocht is geen doorsnee wandeltocht. Je dient immers niet alleen over een goeie conditie te beschikken om het 100 kilometer uit te zingen, ook het lange wakker blijven en blijven functioneren bij grote vermoeidheid kan je maar beter trainen.

Begin je van nul of is het toch al even geleden dat je nog gesport hebt, dan opteer je best voor een 6-maandenschema als voorbereiding. Voor wie een goede basisconditie heeft, bestaat er ook een verkorte versie waarbij je in drie maanden tijd dezelfde tussendoelen dient te behalen, maar dan verdeeld over 200 in plaats van 400 kilometer.

Er zijn twee verschillende soorten trainingen: afstandsgebaseerde doelen en tempogedreven doelen. De afstandsgebaseerde doelen kan je zonder al te veel hulpmiddelen afwerken: je zet je route uit op een kaart en volgt die, eventueel met je telefoon als gps. Bij de afstanden met een tijdsdoel erbij, is het handig om onderweg in real-time te weten of je tempo goed zit, dat kan je doen met een sporthorloge.

Tijd voor het echte werk: de langeafstandswandeling

Om zo’n lange afstand te kunnen wandelen, heeft je lichaam veel energie nodig. Neem dan ook alle snacks en drankjes aan die je tijdens de tocht worden aangeboden door de organisatie. Wapen je sowieso met een drinksysteem om je tijdens het stappen regelmatig van voldoende water of energiedrank te voorzien en hou wat energierijke snacks op zak voor een extra boost.

Tip: Zorg voor een klein leuk extraatje zoals een Chokotoff. Hier kauw je langer op dan op enkel nootjes en geeft je iets om naar uit te kijken als je een dipje hebt.

 

Kies je halverwege de tocht voor de warme maaltijd? Weet dan dat je nadien veel moeilijker weer op gang geraakt. Hou er ook rekening mee dat je lichaam niet gewend is om ’s nachts te eten. Wie last heeft van een gevoelige spijsvertering, kan dit ook best vooraf al wat trainen om te kijken hoe je lichaam hierop reageert. En weet ook dat je niet overal langs het traject toiletten vindt met soms lange wachtrijen. Omdat je onderweg veel drinkt, kan een plaskoker zeker van pas komen.

Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben het wel eens vlaggen: blaren op je voeten. Met de juiste schoenen, sokken en een paar handige tips voorkom je dit pijnlijke ongemak. En is het toch te laat? Dan hebben we tips om ze te verzorgen!

 

Checklist voor langeafstandswandelingen

  • Flexibele kledij en ondergoed die niet knelt of wrijft op je huis in een sneldrogende stof en in laagjes
  • Handschoenen
  • Waterdichte wandeljas
  • Kleine dagrugzak en eventueel heuptasje
  • Wandelsokken in een sneldrogende stof
  • Reserve paar wandelsokken
  • Een paar stevige en comfortabele wandelschoenen die afgestemd zijn op de ondergrond
  • Sporthorloge
  • Drinksysteem
  • Energierijke snacks en klein leuk extraatje zoals een Chokotoff
  • Plaskoker

 

Hier kan je geschikt wandelmateriaal voor langeafstandswandelingen downloaden.


Persaanvragen en interviews

PR Contact A.S.Adventure

​​Greet Anthoni – PR manager

​ [email protected]

+32 473 82 26 76 

 

PR Contact MMBSY

Lieselot Moerkerke - PR manager

[email protected]

+32 496 93 70 87

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over A.S.Adventure

Sinds 1995 groeide A.S.Adventure uit tot hét outdoor- en vrijetijdsconcept met meer dan 50 winkels in drie landen. Hun doel? Klanten inspireren om grenzen te verleggen door hun nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat begint al in de winkels, waar ze met een ruim assortiment, persoonlijke service én deskundig advies een wereld vol unieke ervaringen creëren. Van bergwandelaars tot achtertuinkampeerders, van wereldreizigers tot urban explorers: bij A.S.Adventure voelt élk type avonturier zich thuis. Want adventure is everywhere. Met een uitzonderlijk aanbod van outdoor, fashion en activewear tot wintersport, fietsen en badmode heeft A.S.Adventure alles in huis voor buiten(gewone) ervaringen!