Bike to Work: A.S.Adventure helpt je bij de gezondste back-to-work trend

Veilig fietsen naar het werk: tips voor fietspendelaars

Terwijl we de zomer achter ons laten en ons opmaken voor de drukte van school- en werkverkeer, staat een vertrouwde metgezel op het punt om opnieuw een hoofdrol te spelen in ons dagelijkse leven: de fiets. Steeds meer mensen omarmen de voordelen van fietsen in hun levensstijl. Deze evolutie wordt niet alleen ondersteund door overtuigende trends, maar ook door indrukwekkende cijfers die ons laten zien hoe fietsen naar het werk niet alleen goed is voor onze gezondheid en het milieu, maar ook voor onze gemoedsrust. A.S.Adventure deelt een aantal handige tips en must-haves voor een optimale en veilige fietsuitrusting.

De cijfers bevestigen: Fietsen naar het werk zit stevig in het zadel

We fietsen steeds meer. Uit recent onderzoek blijkt dat 18% van al onze verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt met de (elektrische) fiets, een stijging van wel 4% t.o.v. 2019.* Deze tendens trekt zich ook door in het woonwerkverkeer, waarbij maar liefst 22% in Vlaanderen met de fiets naar het werk gaat, waarvan 9% met de elektrische fiets.**

Ook de gemiddelde afstand die we met de fiets afleggen naar het werk is gestegen naar 8 km. Een verdubbeling op slechts 10 jaar tijd: in 2009 was dit nog 4,4 km.*

De populariteit van de (elektrische) fietsen zien we ook terugkomen in de hoeveelheid fietsen in de Vlaamse huishoudens. 77% van de Vlaamse gezinnen bezit minstens één fiets. Het aantal Vlamingen dat een elektrische fiets bezit stijgt bovendien fors: 35% van de gezinnen met een fiets heeft momenteel een elektrisch exemplaar in huis, terwijl dit pre-corona slechts 20% bedroeg.*

De werknemers van A.S.Adventure dragen alvast sterk aan het groeiende aandeel van de fiets voor het woonwerkverkeer. Bij A.S.Adventure kwam het afgelopen jaar wel 34% van de werknemers met de fiets naar het werk. Samen hebben ze maar liefst 866.140 km gefietst. Er zijn zelfs medewerkers die zo ’n 1000 kilometer per maand afleggen voor hun woonwerkverkeer.

De gezondste back-to-work trend

Fietsen wordt dus steeds populairder. Het biedt niet alleen voordelen voor het milieu en het Belgische fileprobleem, maar heeft daarnaast ook tal van persoonlijke voordelen. Het is dus geen verrassing dat steeds meer mensen de switch maken naar de fiets als voorkeursvervoersmiddel voor het woonwerkverkeer.

Fietsen is goed voor je conditie en je gezondheid, fysiek en mentaal. Al fietsend verbrand je vet, kweek je spieren en verklein je tegelijkertijd de kans op diabetes en andere ziektes doordat je je weerstand verbetert. Ook je mentale welzijn krijgt een boost: je verhoogt je hersenactiviteit, slaapt beter en ervaart minder stress. Elektrisch fietsen is minstens even goed voor je gezondheid en conditie als ‘gewoon’ fietsen. Dankzij de elektrische ondersteuning rijd je meestal verder, vaker én langer. Het is bovendien een ideale upgrade om niet (langer) zweterig aan te komen op je werk.

Door in beweging te zijn, word je creatiever. Gebruik de tijd op de fiets om na te denken of je te laten inspireren door de natuur rondom. Je leert niet alleen je omgeving beter kennen, maar je hebt ook een dagelijks gezond ritueel én een dagelijkse portie natuur, een belangrijke dagelijkse gewoonte die benadrukt wordt door gezondheids- en milieu-experten.

Door de auto thuis te laten, doe je bovendien iets voor het milieu, spaar je benzinekosten uit én sta je niet meer in de file. Win-win-win.

Start to bike

Fietsen naar het werk heeft niets dan voordelen dus. Weet je toch nog niet zo goed waar te beginnen? A.S.Adventure helpt je op weg en staat klaar om je te ondersteunen in jouw fietsavontuur, om de ideale fietsuitrusting te kiezen voor een veilige en comfortabele fietstocht.

Hoe zorg je voor een goede en veilige fietsveiligheid?

Alles begint bij goed werkende fietsverlichting: wit licht vooraan, rood licht achteraan ​ en de bijhorende reflectoren. Met extra fietslampjes maak je jezelf nog beter zichtbaar op de weg en heb je bovendien steeds een reservelamp bij. Ook een fluohesje met reflecterende stroken of andere details is een must bij schemering of ’s nachts. Denk ook aan reflecterende elementen op je fietshelm, rugzak(hoes) of bandjes rond je enkels of bovenarmen. Hoe meer, hoe beter.

Tip: Check regelmatig of je (reserve) fietsverlichting nog werkt en opgeladen is. Zo sta je niet voor onverwachte verrassingen op donkere, druilerige dagen.

 

Ook een fietshelm is cruciaal. Het beschermt je hoofd tijdens een val en kan je leven redden. Oók voor recreatieve fietsers die niet aan 50 km/u over het asfalt scheuren, want hoe trager je fietst, hoe zwaarder de zijdelingse impact wanneer je valt en hoe groter de kans op een hersenletsel. Een fietshelm te warm? Zeker niet, ventilatiesleuven zorgen ervoor dat er zelfs méér verkoelende rijwind door je haren glijdt dan zonder helm. Dankzij alle kleuren en designs die momenteel op de markt te vinden zijn, is er voor ieder wat wils.

Tip: Wist je dat je een hoop fietsuitrusting zoals kleding en accessoires met je ecocheques kan betalen?

Hoe kies je een geschikte fietsuitrusting?

Maak een slimme combinatie van technische kledij afgestemd op het weertype. Belangrijk is dat je overtollige lichaamswarmte en transpiratievocht zo snel mogelijk wordt afgevoerd, zodat je droog blijft en je temperatuur op peil blijft. 

Begin met een basislaag uit merinowol of synthetische materialen die nauw aansluit op je lichaam, aangevuld met een isolatiejack of fleece voor extra isolatie, die je snel kan uittrekken als het te warm wordt.

Een waterafstotende, winddichte softshell of waterdichte, ademende fietsjas en fietsbroek maken je outfit af bij regenweer of sneeuw. De buitenste kledinglaag is heel belangrijk op de fiets, want die moet je beschermen tegen regen, sneeuw en wind. Zorg dus dat je regenjas of regenponcho zeker gemaakt is uit een wind- en waterdicht materiaal dat goed ademt om condens te voorkomen wanneer je gaat zweten. Een regenjas voor op de fiets is achteraan wat langer zodat je rug beschermd is, heeft wat langere mouwen die goed aansluiten aan de pols zodat de warmte binnen blijft en eventueel een tweewegsrits vooraan zodat je meer bewegingsvrijheid hebt.

Een goed paar fietshandschoenen zorgt niet alleen meer grip op je stuur, maar houdt je handen ook warm en droog bij koud weer. Echte koukleumen kiezen best voor een set waterdichte, ademende handschoenen of wanten met een isolerende voering, eventueel gecombineerd met een dunne handschoen of liner voor extra warmte en meer gevoel in je vingers.

Tot slot zorgt een handige en kwalitatieve fietstas, die makkelijk loskoppelbaar is, ervoor dat je op een handige manier je spullen naar kantoor vervoert.


Meer beelden en packshots kunnen hier gedownload worden.


Persaanvragen en interviews

PR Contact A.S.Adventure

​​Greet Anthoni – PR manager

​ [email protected]

+32 473 82 26 76 

 

PR Contact MMBSY

Lieselot Moerkerke - PR manager

[email protected]

+32 496 93 70 87


* Bron: Vlaming fietst en wandelt meer, elektrische fiets wordt steeds populairder: Cijfers van analyserapport Onderzoek Verplaatsingsgedrag 6 beschikbaar | Vlaanderen.be

** Bron: Modale verdeling woon-werkverkeer | Vlaanderen.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over A.S.Adventure

Sinds 1995 groeide A.S.Adventure uit tot hét outdoor- en vrijetijdsconcept met meer dan 50 winkels in drie landen. Hun doel? Klanten inspireren om grenzen te verleggen door hun nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat begint al in de winkels, waar ze met een ruim assortiment, persoonlijke service én deskundig advies een wereld vol unieke ervaringen creëren. Van bergwandelaars tot achtertuinkampeerders, van wereldreizigers tot urban explorers: bij A.S.Adventure voelt élk type avonturier zich thuis. Want adventure is everywhere. Met een uitzonderlijk aanbod van outdoor, fashion en activewear tot wintersport, fietsen en badmode heeft A.S.Adventure alles in huis voor buiten(gewone) ervaringen!